Varnost zdravila in vi

Postanite dobro obveščen bolnik in aktivni udeleženec v vašem načrtu zdravljenja

Zdravila vam lahko pomagajo pri obvladovanju kroničnih bolezni, preprečevanju bolezni ali zmanjšanju simptomov, povezanih z boleznijo. Z več informacijami o ustrezni in varni uporabi zdravila, njegovih koristih in možnih neželenih učinkih se lahko aktivno udeležujete razprav, ki jih vodi vaša zdravstvene ekipa.

Tukaj je nekaj namigov, ki vam pomagajo postati dobro obveščen bolnik:

  • Svojega zdravnika vprašajte, kaj lahko od svojega zdravila pričakujete: na primer, kakšni neželeni učinki se lahko pojavijo, ali bodo potrebne kontrolne preiskave ali spremljanje in kdaj lahko pričakujete izboljšanje.
  • Preberite navodilo za uporabo in sledite navodilom: bodite pozorni na opozorila o velikih in majhnih neželenih učinkih. Upoštevajte navodila za mešanje zdravil in izogibanje nekaterim dejavnostim med uporabo zdravila.
  • Seznanite se s svojim zdravilom: seznanite se z imeni in odmerki vseh zdravil, ki jih jemljete, ter boleznimi, ki jih zdravijo.
  • Ne pozabite na svojo zdravstveno anamnezo: zdravnika obvestite o predhodnih alergijah, občutljivostih ali neželenih učinkih.
  • Upoštevajte navodila za čas in odmerjanje zdravila na recept: v primeru dvoma se posvetujte z zdravnikom.
  • Bodite pozorni na učinke zdravila na telo in um: zapišite si morebitne spremembe in se posvetujte z zdravnikom.

Imate vprašanja?

Oglejte si pogosto zastavljena vprašanja o zdravilih za bolnike.

To stran delite na: