• Teva Page Title

Vitamini in minerali

Vitamini in minerali

Vitamini in minerali imajo pomembno vlogo pri delovanju in oblikovanju našega organizma. So koristen dodatek prehrani za vsa starostna obdobja.
Ker človeško telo ne more zgraditi vseh vitaminov in mineralov, jih v telo vnesemo z uravnoteženo in zdravo prehrano. Vitamini sodelujejo pri procesih presnove, minerali pa so nujno potrebni za tvorbo encimov, hormonov…. 
Pomanjkanje vitaminov in mineralov lahko povzroči hude motnje presnove, poškodbe mnogih organov ter številne druge bolezni.

Plivit® C

Kaj je vitamin C?

Vitamin C ali askorbinska kislina je izjemno pomembna hranilna snov iz kroga vitaminov. V našem telesu se nahaja v majhnih količinah. Ker je vodotopen, zapusti naše telo že v nekaj urah po zaužitju. Če smo fizično aktivni se to zgodi še prej.

Kako vitamin C deluje?

Vitamin C sodeluje v sintezi številnih, za organizem potrebnih snovi, kot so encimi, hormoni, nevrotransmiterji, kolagen. Sodeluje v procesih razstrupljanja, v največjem laboratoriju organizma - v jetrih. Ima pomembno vlogo v varovanju celičnih struktur in sicer z nevtralizacijo prostih radikalov, ki se ustvarjajo med presnovo. Po tej poti upočasni degenerativne procese v organizmu, kar se kaže s prezgodnjim staranjem in povečano obolevnostjo. Če se v organizmu nakopiči veliko prostih radikalov in ni na razpolago dovolj antioksidantov, ki bi jih vezali nase (in s tem nevtralizirali), nastane oksidacijski stres, kar izrazito stopnjuje nevarnost razvoja številnih bolezni. Da bi organizem obvarovali pred oksidacijskim stresom je potreben vnos optimalne količine antioksidantov. Kdaj je priporočeno jemati Plivit ®C?

Plivit®C je priporočeno jemati, ko je potreba po vitaminu C zelo povečana in sicer:

 • če ste izpostavljeni vsakodnevnim stresnim situacijam,
 • če ste fizično aktivni ali kadite,
 • imate zvišano telesno temperaturo,
 • se enolično prehranjujete,
 • ste na dieti,
 • čutite spomladansko utrujenost


Zakaj Plivit® C?

Preprosto, ker vsebuje 500 mg vitamina C, ki:

 • deluje antioksidantivno
 • zagotavlja učinkovito preventivo pred prehladi
 • okrepi imunski sistem
 • pospešuje obnovo tkiva in celjenje ran ter poškodb
 • ščiti pred negativnimi učinki, ki jih povzroča stres
 • deluje antikarcinogeno


Koliko vitamina C lahko zaužijemo?

Kot dodatek k prehrani se ga uživa bolj kot kateri koli vitamin ali mineral. Vitamin C v naravi najdemo v sadju in zelenjavi, zato se v sodobni prehrani priporoča več sadnih in zelenjavnih obrokov dnevno. Žal le malo ljudi s prehrano vnaša zadostne količine vitamina C v organizem. Minimalno potreben odmerek je 60 mg vitamina C, vendar ta količina zadošča le za preprečevanje pojava skorbuta (bolezen, ki je posledica trajnega izrazitega pomanjkanja vitamina C), vendar ne zadostuje za normalno delovanje organizma, ter dobro zdravje in počutje. V stanjih, ko je potreba po vitaminu C povečana, ga seveda moramo zaužiti veliko več, tudi in predvsem z dodatki.

Kje vitamin C najdemo?

Zaradi opisanega pomena antioksidantov, so sadje in zelenjava nujni del sodobne, uravnovešene in zdrave prehrane. Skladiščenje, konzerviranje ter termična obdelava hrane uniči veliki del vitamina C v njej. Na primer vsebnost vitamina C v jabolkih, ki po obiranju stojijo 2-3 mesece, upade za 2/3 v primerjavi s tem, kolikor ga je bilo v njih v sveže obranem stanju. Največ vitamina C pa najdemo v agrumih (pomaranče, grenivke, limone), jagodah, šipku, brokoliju in zeleni papriki. Seveda pa lahko vse te naštete vire vitamina C nadomestite z eno samo tabletko Plivita C, ki vsebuje 500 mg vitamina C.

Ena tableta Plivita C® vsebuje 500 mg askorbinske kisline.

Odmerjanje

Odmerjanje za odrasle je 1 do 2 tableti. Tablete je treba zaužiti cele, popijemo jih z vodo. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.