• Teva Page Title

Želodčne težave

Želodčne težave

Vsaj enkrat na leto, najpogosteje v spomladanskih in jesenskih mesecih, veliko ljudi občuti nelagodno bolečino v zgornjem delu trebuha, tj. v želodcu. Pojavi se kot posledica nepravilne prehrane, stresa ali pa je vzrok jemanje zdravil. Pogoste želodčne težave so zgaga, dispepsija in okužba s Helicobacter pylori.

Gastal®

Lajšanje želodčnih težav 

Zgago občutimo najpogosteje kot pekoč občutek ali bolečino za prsnico. Zgaga je najpogostejši simptom GERB-a (gastroezofagealna refluksna bolezen). GERB je vnetje sluznice požiralnika, ki je posledica prekomernega vračanja kisle želodčne vsebine v požiralnik.

Kako preprečimo zgago?

 • Izogibajte se hrani in pijači, ki spodbujata izločanje kisline (kava, čaj, gazirane pijače, alkoholne pijače, mastne in začinjene jedi).
 • Obroki hrane naj bodo bolj pogosti in manj obilni.
 • Izogibajte se obrokom hrane neposredno pred spanjem.
 • Priporočamo, da spite z višjim vzglavjem.
 • Izogibajte se ležanju po obrokih hrane.
 • Opustite kajenje.
 • Oblačite se v udobna oblačila, ki naj ne bodo stisnjena v pasu.
 • Če imate težave s preveliko telesno težo, jo poskusite zmanjšati.


Drugo vrsto bolečine povzroča dispepsija, ki se kaže kot pekoča bolečina z občutkom neprijetnosti in napihnjenosti v želodcu, pred jedjo ali po njej in spahovanje po jedi. Pogosto jo spremljajo slabost, bruhanje in neješčnost. Dispepsijo lahko preprečimo tako, da se izogibamo dejavnikom, ki rušijo naravno ravnovesje, bodisi s povečanim izločanjem kisline bodisi z oslabitvijo naravnih mehanizmov.

Želodčne težave se kažejo kot nelagodje v zgornjem delu trebuha, bolečine, slabost, kislo spahovanje ali zgaga. Vzrok za težave je lahko izločanje prevelikih količin želodčne kisline, ki sicer sodeluje pri presnavljanju hrane.

Želodčna sluznica izloča želodčni sok (želodčno kislino in encime, ki sodelujejo pri prebavi) in zaščitno sluz. Čezmerno izločanje kisline ovira zaščitno delovanje sluznice, zato na njej nastajajo razjede in okužbe. Pri odpravljanju neprijetnih težav, ki spremljajo prekomerno izločanje želodčne kisline, pa si lahko pomagamo tudi sami.


Kako preprečimo dispepsijo?

 • Prenehajte kaditi.
 • Izogibajte se alkoholnih pijač, kave in čaja.
 • Zmanjšajte stres.
 • Ne jemljite protivnetnih zdravil (npr. Acetilsalicilna kislina, ibuprofen) ne da bi se o tem poprej posvetovali z zdravnikom ali farmacevtom.


Po izključitvi resnih vzrokov težav (razjeda na želodcu, želodčni rak), lahko težave z zgago in dispepsijo lajšamo tudi sami, seveda pa vam priporočamo, da se najprej posvetujete z zdravnikom ali farmacevtom. Za lajšanje težav z zgago in dispepsijo lahko uporabljamo antacide in antagoniste H2 receptorjev, ki so na voljo v lekarnah brez recepta. Antacidi zmanjšajo kislost že izločene kisline. Antagonisti H2 receptorjev pa delujejo tako, da zmanjšujejo izločanje kisline. Antacidi delujejo hitreje, v nekaj minutah, ker neposredno nevtralizirajo že prisotno kislino v želodcu. Antagonisti H2 receptorjev zmanjšujejo nastajanje kisline v želodcu, zato učinek nastopi pozneje, je pa dolgotrajnejši. Na tem mestu vam priporočamo zdravilo Gastal®, tj. antacid, ki odlično nevtralizira želodčno kislino.

Kako zdraviti zgago in dispepsijo?

Znana je tudi okužba z bakterijo Helicobacter pylori, ki je najpogostejša okužba pri ljudeh. Z njo je okužena več kot polovica človeštva. Razširjenost okužbe je glede na razvitost držav različna in se giblje med 10 odstotki v razvitem svetu in 90 odstotki v nerazvitem svetu. Helicobacter pylori je po Gramu negativna bakterija, ki je prilagojena na življenje v izrazito kislem okolju želodčne sluznice. Pri ljudeh lahko povzroči obolenja kot so kronično želodčno vnetje, razjede na dvanajstniku in želodcu ali celo raka na želodcu. Do okužbe s Helocobacter pylori pride z vnosom bakterije v prebavni sistem gostitelja. Izid okužbe je odvisen od sposobnosti bakterije, da preživi v kislem okolju želodca, se umesti v sloj med sluzjo in epitelijem želodčne stene, kjer se nato tudi razmnožuje. Bakterija tvori velike količine encima ureaza, ki med drugim nevtralizira želodčno kislino, prav to pa nam povzroča težave.

Kako se dignosticira okužbo z bakterijo Helicobacter pylori?

Pri diagnosticiranju bakterije poznamo tako invazivne kot tudi neinvazivne metode. Osnova vseh invazivnih metod je endoskopski pregled (gastroskopija) s ciljanim jemanjem odvzemka, v katerem se z različnimi diagnostičnimi metodami določa prisotnost Helicobacter pylori. Bolniku prijaznejše so neinvazivne diagnostične metode, ki prisotnost Helicobacter pylori določajo na posreden način: 

 • dihalni test: 13C sečnina dihalni test dokazuje prisotnost encima ureaza 
 • serološke preiskave, ki dokazujejo prisotnost specifičnih protiteles v serumu

Pomoč pri želodčnih težavah

Gastal®. Takoj pomiri želodčne skrbi

Gastal® ublaži bolečine v želodcu in odpravi zgago. Gastal® je antacid (učinkovina, za nevtralizacijo želodčne kisline), ki vsebuje gel aluminijevega hidroksida in magnezijevega karbonata ter magnezijev hidroksid. 
Sestavine Gastal® reagirajo z želodčno kislino, posledica je nevtralizacija kislin in zmanjšanje ali prenehanje bolezenskih znakov, ki jih povzroča prevelika količina kisline.


Kdaj in kako vzeti Gastal®?

 • Za lajšanje težav, ki jih povzroča zgaga vzamemo po potrebi 1 do 2 tableti.
 • Odrasli zaužijemo 1 do 2 tableti štiri-do šestkrat na dan, približno uro po jedi in zvečer pred spanjem.
 • Za učinkovito blažitev dalj časa trajajočih težav, ki jih povzročata rana na dvanajstniku in želodcu jemljemo 1 do 2 tableti štiri-do šestkrat na dan, oziroma upoštevamo nasvet zdravnika.
 • Otroci stari 6 do 12 let zaužijejo polovičen odmerek za odrasle.

Tablete ne pogoltnemo cele ampak jo počasi raztopimo v ustih, da se lahko zdravilne učinkovine postopoma sproščajo in prehajajo v želodec, ter zanesljivo nevtralizirajo želodčno kislino.

Občutek prenehanja bolezenskih znakov se pojavi po desetih do petnajstih minutah in traja dve do tri ure. Gastal® je na voljo v vseh lekarnah brez recepta. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.