• Teva Page Title

Predstavitev podjetja

Teva: v sedanjosti za prihodnost

Največja proizvajalka generičnih zdravil na svetu je slovenski javnosti bolj znana po prevzemu hrvaške Plive. Največja generična farmacevtska družba na svetu se je v Sloveniji s svojimi kakovostnimi izdelki predstavila že pred leti, predvsem z zdravili za bolnišnično rabo in nekaterimi lastnimi inovativnimi zdravili.

 

Teva je bila v Sloveniji bolj znana zdravnikom in farmacevtom. Širši javnosti je postala znana v začetku leta 2009, ko je ob prevzemu ameriškega farmacevtskega giganta Barr posledično prevzela tudi hrvaško podjetje Pliva. S tem je Teva neposredno vstopila na slovenski trg.
Za Tevo je pomembno, da je navzoča povsod, saj je največja proizvajalka generičnih zdravil na svetu. Paleta njenih zdravil je obsežna in zajema vse najpomembnejše terapevtske skupine, tako v segmentu ambulantnega, kot tudi bolnišničnega zdravljenja. Ena izmed pomembnejših dejavnosti Teve je tudi proizvodnja aktivnih učinkovin za lastne potrebe in prodajo
ostalim korporacijam.


Mednarodno družba z razvejano mrežo podružnic

Teva ima več kot sto let izkušenj v farmacevtski industriji, zato je mednarodno zelo ugledno podjetje, s široko mrežo podružnic po celotni EU ter po vsem svetu.
Globalno Teva deluje na področju razvoja, prodaje zdravil in proizvodnje aktivnih farmacevtskih učinkovin, od Severne Amerike, Evrope, Latinske Amerike, Azije do Izraela. Ima 38 proizvodnih enot za izdelavo končnih izdelkov in 15 centrov za raziskave in razvoj. Neposredno je navzoča v več kot 60-ih državah, distribuira izdelke v več kot 115 držav in trenutno zaposluje več kot 40 tisoč ljudi. Teva ima registriranih in trži preko 400 različnih generičnih zdravil, kar je največ med vsemi generičnimi proizvajalci zdravil. Je vodilna tudi na podorčju razvoja in proizvodnji biološko podobnih zdravil.


Vlaganja v raziskave in razvoj

Uspešna poslovna politika, kamor sodijo tudi raziskave in razvoj, je povzročila, da je Teva v letu 2010 dosegla neto prodajo 16,1 milijarde dolarjev. Podjetje je tako v enem letu zraslo za 17 odstotkov v primerjavi z letom prej. Teva se bo konca leta 2011 uvrstila med 10 največjih farmacevtskih družb na svetu.
Družba ogromno vlaga v razvoj lastnih inovativnih zdravil, saj je v lanskem letu v razvoj in raziskave vložila eno milijardo dolarjev. Takšna zdravila so bila razvita za zdravljenje ljudi z nevrološkimi motnjami in boleznimi imunskega sistema.
Ključno v Tevinem pristopu k napredku in razvoju na tem področju je sodelovanje z največjimi znanstvenimi institucijami, univerzami in bolnišnicami. Teva je tako odkrila nove načine za zdravljenje obolelih za multiplo sklerozo, Parkinsonove bolezni, Alzheimerjevo boleznijo, epilepsijo in drugih bolezni osrednjega živčnega sistema.

 

Teva na slovenskem trgu

Generična zdravila imajo čedalje pomembnejšo vlogo. Tako v svetu kot tudi pri nas, se razmerje med inovativnimi zdravili in generiki veča v prid slednjim. Po poteku patentne zaščite inovativnega zdravila se na trgu pojavijo generična zdravila z isto učinkovino. Ta so po kakovosti popolnoma enakovredna inovativnim zdravilom, saj mora že za samo pridobitev registracijske dokumentacije generično zdravilo ustrezati strogim kriterijem, ki so jih postavile svetovne regulatorne insititucije.
Ko na slovenski trg vstopi prvo generično zdravilo, je navadno za 30 odstotkov cenovno ugodnejše od inovativnega zdravila. Nato je vsak nadalje registriran generik še za okoli pet odstotkov bolj ugoden od predhodnika. Na ta način privarčevan denar se lahko porabi za najnovejša in mnogo dražja inovativna zdravila. Na terapevtskih področjih onkologije in biološko podobnih zdravil pa je Teva v Sloveniji ena prvih, ki utira pot z generičnimi zdravili.

 

Dejstva in številke

1901 - Ustanovitev družbe
1951 - Teva vstopi na borzni trg v Tel Avivu
1976 - Združitev treh podjetij - nastane največje izraelsko podjetje na farmacevtskem področju - Teva
1985 - Teva postane binacionalna družba - vstopi na trg ZDA
1996 - Teva začne obdobje uspešnih integracij in prevzame:
1996 - Biocraft
1997 - Pharmachemie
1999 - Copley
2002 - Honeywell, Bayer Classic
2004 - Sicor, Dorom
2006 - Ivax
2007 - CoGenesys
2008 - Bentley
2009 – Barr in s tem podjetje Pliva d.d.
2010 – Ratiopharm in Theramex
2011 – Cephalon, Taiyo
- Teva in P&G Jointventure